Architectuur

Werkgebied architectuur

Digitalisering en/of de digitale transformatie zorgt ook bij woningcorporaties voor een steeds complexer informatielandschap. Om daar grip op te krijgen en te houden is het werken met architectuur een goede oplossing. Daarmee krijg je inzicht in de samenhang en antwoord op vragen als: wat gebeurt er als ik iets verander, op welk werkproces heeft dat invloed? Bovendien zorgt werken met architectuur voor een betere afstemming tussen strategie en operatie en tussen business en IT. Het geeft inzicht in de huidige en gewenste inrichting en samenhang van de organisatie, processen en informatievoorziening. Architectuur is een belangrijk (stuur)instrument om de bedrijfsvoering te verbeteren.

Waarom werkgebied architectuur?

Architectuur* (IT begrip) is natuurlijk nooit een modegril geweest, ‘onder architectuur werken’ is niet per se hip, het is noodzaak. Toch wordt architectuur, ook in onze sector, onvoldoende op waarde geschat, het wordt al gauw als (te) ingewikkeld gezien. Je als organisatie verdiepen in deze materie kan echter veel opleveren. Zeker nu de ontwikkelingen in het IT domein zo snel gaan en IT steeds meer als enabler voor de business fungeert.

Er zijn vele vormen van architectuur meestal ingedeeld in bedrijfsarchitectuur, informatiearchitectuur en technische architectuur (zie hiernaast het negenvlaksmodel). CorpoNet richt zich in dit werkgebied uitsluitend op de referentiearchitectuur CORA.
CORA biedt kaders en houvast voor iedereen in een organisatie, in ons geval een woningcorporatie, en in de keten. Het biedt een samenhangend overzicht van hoe mensen, processen en technologie in een woningcorporatie samenwerken. Omdat we als woningcorporaties feitelijk allemaal hetzelfde doen, kan CORA een generieke oplossing bieden voor een gemeenschappelijk vraagstuk. Met CORA voorkomen we dubbel werk en door het maken van gezamenlijk afspraken werken we aan standaardisatie, wat zorgt voor eenduidige (digitale) communicatie.

Op de website CORA en VERA online vind je een schat aan referentiemateriaal, -modellen en standaarden. Ga er vooral eens grasduinen als het bovenstaande verhaal nieuw voor je is. De informatie op die website is gericht op belanghebbenden binnen de sector, waaronder controllers, proces- en informatiespecialisten, (ICT-)managers, ICT-leveranciers en adviseurs.

*Een beschrijving van een complex geheel, en van de principes die van toepassing zijn op de ontwikkeling van het geheel en zijn onderdelen. (Togaf)

CORA

Het NORA architectuurraamwerk