Architectuur
Architectuur is niet het resultaat van een individu, maar het resultaat van een groepsproces. De belangrijkste toegevoegde waarde zit er juist in dat er een gemeenschappelijk beeld ontstaat ten aanzien van bepaalde vraagstukken en dat keuzes worden gemaakt waarvoor draagvlak bestaat.
Werkgebied architectuur
Woningcorporaties zijn voortdurend in beweging. Of het nu gaat om wijzigingen in de wetgeving, de energietransitie of technologische ontwikkelingen: steeds moeten het werk van mensen, de bedrijfsprocessen en de systemen worden aangepast om te voldoen aan nieuwe eisen. Die veranderingen zijn ook steeds complexer. Door digitalisering zijn bedrijfsprocessen, applicaties en data enorm met elkaar verweven. Omdat veranderingen vaak ook nog tegelijk plaats moeten vinden is het een uitdaging om daar grip op te houden. Werken met en onder architectuur helpt om die veranderingen in goede banen te leiden.
Waarom werkgebied architectuur?
Inzicht en overzicht
Architecturen helpen bij het brengen van overzicht, inzicht en samenhang op allerlei niveaus van bedrijfsvoering. Daardoor is het makkelijker om met een goede architectuur in de hand, veranderingen, ontwikkelingen en innovaties vorm te geven.
Een Enterprise Architectuur (EA) werkt op het niveau van een organisatie in haar context. Het helpt om alle onderdelen van een bedrijf – van strategie tot IT-systemen – in samenhang te bekijken.
Grip houden op veranderingen
Door het geven van inzicht in de samenhang blijven veranderingen beheersbaar. De consequenties van de veranderingen kunnen met behulp van de architectuur van tevoren in kaart worden gebracht. Dat voorkomt vervelende verassingen en helpt om uitloop van projecten te voorkomen.
Architectuur zorgt voor structuur en richting
Werken onder architectuur maakt ook een goede afstemming mogelijk tussen de bedrijfsdoelen en de ICT strategie. Door gezamenlijk kaders (“principes”) op te stellen bewegen alle bedrijfsonderdelen in dezelfde richting. Dat zorgt voor snellere besluitvorming en grotere wendbaarheid.
Architectuur bevordert samenwerking
Architectuur biedt, naast richtlijnen en standaarden, ook inzicht in de onderdelen van een organisatie en hoe die met elkaar samenhangen. Daardoor hebben alle betrokken hetzelfde beeld van de situatie.
Architectuurelementen en CORA
Het is gebruikelijk om de architectuur (en elementen) van een organisatie te beschrijven aan de hand van 3 lagen: bedrijfsarchitectuur, informatiearchitectuur en technische architectuur. (zie hiernaast het archimate model). CorpoNet richt zich in dit werkgebied uitsluitend op de referentiearchitectuur CORA. De referentiearchitectuur CORA bestaat uit een grote verzameling referentie-elementen die je kunt gebruiken voor een individuele corporatie.
CORA biedt een samenhangend overzicht van hoe mensen, processen en technologie in een woningcorporatie samenwerken. Omdat we als woningcorporaties feitelijk allemaal hetzelfde doen, kan CORA ook helpen om generieke oplossingen aan te dragen voor een gemeenschappelijke vraagstukken. Zo voorkomen we dubbel werk. We maken gezamenlijke afspraken over de referentie-elementen en zo werken we aan standaardisatie, wat bijdraagt aan eenduidige (digitale) communicatie.
Meer weten over CORA?
Op de website CORA en VERA online vind je een schat aan referentiemateriaal, -modellen en standaarden. Ga er vooral eens grasduinen als het bovenstaande verhaal nieuw voor je is. De informatie op die website is gericht op belanghebbenden binnen de sector, waaronder controllers, proces- en informatiespecialisten, (ICT-)managers, ICT-leveranciers en adviseurs.
CORA
CORA is de referentiearchitectuur voor de corporatiesector, waarmee de gestandaardiseerde bedrijfsvoering voor woningcorporaties wordt beschreven.
Archimate model