Als woningcorporaties werken we hard aan onze missies en ambities om goede en betaalbare woningen beschikbaar te stellen aan onze doelgroep. Die ambitie herkent vrijwel elke coporatie. Corporaties werken onder andere aan:
Duurzaamheid: CO2 neutraal 2050; Circulair bouwen, 50% circulariteit in 2030 en 100% in 2050.
Energietransitie: Isoleren, uitfaseren E,F, G labels, plaatsen zonnepanelen & warmtepompen
Woningtekort: Beschikbaarheid woningen verbeteren, meer en versneld bouwen, betere doorstroming
Leefbaarheid: daaronder valt ook klimaatadaptatie, wateroverlast/droogte, hittestress en biodiversiteitsverlies voorkomen.
Data kan ons helpen
We willen goede woningen leveren; zowel bestaande als nieuwbouw, woningen die voldoen aan onze vastgoedkwaliteit. Dat doen we samen met onze partners, waarbij de klant steeds centraal staat. Om onze opgaven te kunnen realiseren, is het nodig om de juiste informatie op één plek te hebben en uiteraard moet de data-kwaliteit op orde zijn. Op die manier kunnen we de data voor ons laten werken bij het formuleren van doelstellingen, het nemen van besluiten, het plannen en uitvoeren van werkzaamheden. Met als kers op de taart: het voorspellen; de data zo goed op orde hebben, dat we kunnen ‘zien’ wat er op ons af komt en daarin tijdig kunnen bijsturen.
Hoe dan?
Om dit doel te kunnen realiseren, hebben we een aantal vragen te tackelen. Dat begint met de vraag ‘wat willen we precies weten over ons vastgoed?’ Vervolgens moeten we kijken hoe we die data kunnen ontsluiten op één plek, hoe we het kunnen uitwisselen met onze ketenpartners en hoe we die nieuwe werkwijzen kunnen borgen in onze organisatie. Uitdagingen die we daarin tegenkomen zijn:
- Data is versnipperd vastgelegd of ontbreekt;
- We leggen data vast vanuit onze eigen koker en is niet vrij beschikbaar;
- Data wordt op meerdere plekken (verkeerd) gebruikt vanuit een andere behoefte/definitie;
- Het eigenaarschap ontbreekt.
Niet alleen een technische uitdaging
Vastgoeddata op orde krijgen is dus maar voor een heel klein deel een technische opgave. Het is vooral een organisatieverandering, een lastige opgave om vanuit je eigen organisatie te tackelen.
Om die reden heeft CorpoNet een werkgroep ‘Vastgoeddata op orde’ in het leven geroepen. Waarin door leden samengewerkt wordt aan de volgende punten:
- Een gedeelde ‘vastgoed digitaliseringsvisie’;
- Het in kaart brengen van de benodigde vastgoeddata;
- Een architectuurplaat van de gewenste situatie;
- Een praktisch plan van aanpak om ermee aan de slag te gaan.
Door gezamenlijk richting te bepalen, ontstaat er meer samenhang, wordt data eenduidiger vastgelegd, en hoeven we het wiel niet telkens opnieuw uit te vinden.
Er heeft inmiddels een verkennend gesprek plaatsgevonden met de werkgroep. Op 10 juni vindt er een verdiepende bijeenkomst plaats. Op basis daarvan kijken we samen welke stappen we kunnen zetten en wat daarvoor nodig is.
Wil jij nog aansluiten bij deze groep? Laat het weten via info@corponet.nl dan nemen we contact met je op.