Slotbijeenkomst ICT-benchmark Woningcorporaties

Op 25 juni jl. kwamen de deelnemers van 29 woningcorporaties bijeen voor de jaarlijkse en inmiddels traditionele slotbijeenkomst van de ICT-benchmark Woningcorporaties. Dit jaar vond de bijeenkomst plaats op de sfeervolle locatie van Kasteel Woerden.

De individuele benchmarkrapportages waren vooraf aan de deelnemers beschikbaar gesteld. Tijdens de bijeenkomst gaf Allard Dolron van VVA een beknopte samenvatting van de belangrijkste overall resultaten. Opvallend was het kengetal “totale ICT-kosten per verhuurbare eenheid (VHE)”, dat dit jaar uitkwam op € 248, een stijging van maar liefst 19% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Met name het overzicht van de individuele scores, gecombineerd met de gebruikte ERP-leveranciers, trok veel aandacht. In de levendige discussie die daarop volgde, werden mogelijke verklaringen uitgewisseld. Veel corporaties bleken recent te zijn overgestapt op een Cloud-ERP, wat resulteerde in hogere kosten. Vooral bij kleinere corporaties heeft dit veel impact op de kosten per VHE.

Aansluitend gingen de deelnemers in ERP-specifieke groepen uiteen. Binnen deze groepen werd geïnventariseerd wie de hoogste en laagste kosten per VHE had. Gezamenlijk werd gezocht naar oorzaken van de verschillen en mogelijke acties om de kosten volgend jaar te beïnvloeden. Aandachtspunt daarbij vormde de projectafschrijvingskosten, waar accountants van corporaties heel verschillend naar blijken te kijken.

Vervolgens presenteerde Martijn Videler van VVA de “InnovatieMonitor”. In zijn presentatie kwamen diverse innovaties aan bod, waarvan de deelnemers per innovatie het huidige gebruik én de verwachte potentie hadden beoordeeld. Zoals te verwachten, werd vooral kunstmatige intelligentie (AI) als veelbelovend bestempeld. Uniek is dat geen enkele corporatie daar géén toekomst in ziet.

Aansluitend volgde daarop een interactieve sessie waarin in wisselende groepssamenstellingen werd stilgestaan bij de geleerde lessen en valkuilen rond het inzetten van AI. Ervaringen werden openlijk gedeeld, waarbij zowel koplopers als minder ver gevorderde organisaties aan het woord kwamen, met concrete voorbeelden van successen én verbetertips.

Als afsluitende keynote speaker nam Lieke Dom van TNO het woord. Zij is betrokken bij projecten die de maatschappelijke impact van technologie onderzoeken, waaronder GPT-NL: een Nederlands AI-taalmodel. Omdat zij eerder op de dag al had geluisterd naar de terugkoppelingen over AI-gebruik, kon zij haar presentatie uitstekend afstemmen op het publiek. In haar verhaal ging ze onder meer in op hoe een taalmodel werkt, de afhankelijkheid van Amerikaanse technologie, privacyvraagstukken, vooroordelen (bias) en het belang (en complexiteit) van responsible AI.

Aan het einde van de bijeenkomst was er ook aandacht voor de mensen achter de benchmark zelf. Vorig jaar namen we afscheid van Patrick van Eekeren (M&I/Partners), die samen met Henk Korevaar en CorpoNet 24 jaar geleden aan de wieg stond van deze benchmark. Dit jaar was het moment aangebroken om ook Henk te bedanken voor zijn jarenlange inzet en bevlogen bijdrage. Hij nam een welverdiend dankwoord in ontvangst en een mooie bos bloemen. Met de toetreding vorig jaar van VVA naast M&I/Partners in het ICT-benchmark team is de continuïteit van deze benchmark blijvend geborgd. En worden volgend jaar weer nieuwe analyses aan de benchmark toegevoegd die corporaties nog meer specifieke inzichten geven, met name op het gebied van het applicatielandschap.

De geslaagde dag werd afgesloten met een hapje en een drankje op het zonovergoten kasteelterras. De eerste aanmelders voor de editie van volgend jaar konden, geheel volgens traditie, een actueel boek uitkiezen.

Meer informatie over deze benchmark vind je hier.