Kennis moet je delen – het verhaal van CorpoNet
Naarmate onze samenleving complexer wordt, neemt het belang van kennisdelen en samenwerken toe, samen weten we nu eenmaal meer.
De opgaven voor woningcorporaties zijn uitdagend en nogal dringend. Allereerst is er de groeiende vraag naar woningen, ook naar sociale huurwoningen. Daarnaast hebben corporaties te maken met verduurzaming van woningen, leefbaarheid van wijken, veranderingen in wet- en regelgeving, maar ook de krapte op de arbeidsmarkt heeft invloed.
Er komt dus er veel op ons af. Informatietechnologie en digitalisering spelen een cruciale rol bij het oplossen van bovengenoemde opgaven.
CorpoNet is hiervoor de spin in het web. Door kennis samen te brengen en samen te onderzoeken vergroten we de collectieve kennis van I&D in onze sector. Door van elkaar te leren komen we tot duurzame oplossingen. Dat betekent onder andere dat we meer kunnen doen met minder middelen.
HOE HET BEGON
HET ONTSTAAN VAN NETWIT en CORPONET
Nederland, eind jaren negentig. De informatietechnologie ontgroeit de kinderschoenen en het belang ervan neemt hand over hand toe. Ook binnen de corporatiesector. Het volgen en inzetten van technologische ontwikkelingen is niet langer een keuze. In eerste instantie gebeurt dat op individuele basis. Iedere corporatie heeft haar eigen IT-medewerkers en vindt haar eigen wiel uit. Begin 2000 signaleren Leen Spaans, Henk Korevaar en Hans Nijssen als eersten het gebrek aan een onafhankelijk en open platform. Een plek waar IT-managers van woningcorporaties bijeen kunnen komen om kennis en ervaringen uit te wisselen, om te discussiëren en hun deskundigheid te vergroten. Het idee voor een netwerk van IT-managers van woningcorporaties, NetwIT, is geboren.
CorpoNet: samenwerken onder één dak
Dat idee waar NetwIT mee begon, heeft veel waardevols voor onze sector voortgebracht. Het begon met standaardisering, een belangrijke voorwaarde voor succesvolle digitale transformatie. Standaardisering levert betere informatie op en is absoluut nodig bij het in- en extern uitwisselen van gegevens (data). Effectief leverde het de referentie-architectuur CORA op, al snel gevolgd door de datastandaard VERA. Op het vlak van informatiebeveiliging ontstond de Baseline Informatiebeveiliging (woning)Corporaties, kortweg BIC. Drie belangrijke instrumenten binnen de corporatiesector om tot standaardisatie te komen, georganiseerd binnen NetwIT, SIG CORA en stichting VERA. In 2017 gaan zij verder onder de naam CorpoNet.
Samenwerken aan standaarden
Toch blijkt adoptie van standaarden ook in onze sector een weg van de lange adem. Het helpt dan ook enorm als de top van organisaties het belang ervan inzien. Daarom hebben Aedes, CorpoNet en VERA in 2023 een samenwerkingsovereenkomst getekend waarin kort samengevat het volgende doel staat omschreven: Professionalisering en verbetering van digitalisering, data-gedreven werken en datakwaliteit in de corporatiesector. Als sector de regie hierop pakken, kennis en expertise bundelen en zorgen voor begrip en adoptie van standaardisatie.
In de praktijk betekent dit dat de ontwikkeling en het beheer van CORA bij CorpoNet belegd is en die van VERA vanaf april 2023 bij Aedes. Om de verbinding tussen CORA en VERA, ze kunnen namelijk niet zonder elkaar, sterk te houden staat al het materiaal van de referentiearchitecuur en de standaard in dezelfde online omgeving: CORA en VERA online.nl
Om de BIC te omarmen zijn in 2019 de BIC Buildings Blocks ontwikkeld, door een samenwerking van CorpoNet en Audittrail.
Digitale transformatie
De basis voor standaardisatie is goed gelegd. De samenwerkingen lopen. Bestuurders zien steeds meer het belang en ook de business weet dat dit de noodzakelijke fundering is voor innovatieve oplossingen.
Zit de taak van CorpoNet er nu op? Nog lange niet, nog lange niet! De digitale transformatie die zich natuurlijk ook bij woningcorporaties voltrekt, heeft volop onze aandacht. Welke sleuteltechnologieën zijn in opkomst en wat betekenen die voor onze sector? Zijn de mensen in onze organisaties klaar voor nieuwe technieken en werkwijzen?
Recent werkten we aan de Referentie Digitaliseringsvisie, kortweg RDV. Met als doel corporaties handvatten en kaders te geven om een eigen digitaliseringsvisie vorm te geven.
WAAR WE NU STAAN
CORPONET: DUURZAAM DIGITAAL
WAAR WE NAAR TOE WILLEN
AANJAGERS VAN DE TOEKOMST
De wereld verandert voortdurend en nieuwe uitdagingen blijven zich aandienen. Dat vraagt om snelheid, flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Maar ook om een stevig fundament en een zoektocht naar duurzame oplossingen. Als vereniging helpt CorpoNet de sector om dat in goede banen te leiden. Dat willen we nu en in de toekomst blijven doen.
Daarom kijken we in 2024/2025 ook naar onze eigen organisatie, wat kan er beter, zodat we onze positie versterken en waarborgen.
Noem ons idealistisch, maar dat kennisdelen en samenwerken veel voordelen biedt is meer dan eens gebleken. Door onze manier van werken slechten we barricades, halen we drempels weg en stimuleren we marktwerking. Het resultaat: de corporatiesector werkt efficiënter en effectiever. Zo dragen we bij aan het betaalbaar houden van de sociale huisvesting.