Energieprestatievergoeding
De verduurzamingsopgave voor woningcorporaties is op zijn zachtst gezegd een flinke klus en een aardige kostenpost. Wat hebben we ook alweer afgesproken in het Klimaatakkoord? Nederland moet in 2030 minimaal 49% minder CO2 uitstoten dan in 1990 en voor 2050 moet die uitstoot met 95% gedaald zijn. Voor de gebouwde omgeving betekent dat het volgende:
In 2050 moeten 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen van het aardgas af. Dus moeten woningen geïsoleerd worden en moeten we gebruikmaken van duurzame warmte en elektriciteit in de woningen. Er moet flink wat gebeuren, maar daar is 31 jaar de tijd voor. Als eerste stap moeten in 2030 de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd zijn.
Dat gaat wijk voor wijk, maar wel in een steeds hoger tempo. De gemeentes weten in 2021 welke wijk, wanneer aan de beurt is. Bewoners worden daarbij betrokken. Het is de bedoeling dat de investering in verduurzaming betaald kan worden uit de opbrengst van een lagere energierekening. (bron: https://www.klimaatakkoord.nl/klimaatakkoord)
Hebben corporaties voldoende middelen om deze opgave volledig te realiseren? Daar is zorg over en daarom is het belangrijk dat corporaties zich, naast alle slimme manieren van verduurzamen, ook verdiepen in de EPV 2.0 want, zo schat Stroomversnelling directeur Ivo Opstelten in:
“…de economische waarde van de EPV 2.0 is in potentie groter dan de afschaffing van de verhuurderheffing.”
Zo zegt Opstelten “…het inzetten van de energieprestatievergoeding kan leiden tot een business case die wél duurzaam is, en die zelfs de financiële kracht kan geven om de hele marathon uit te lopen, tot aan 2050. Het is dan ook belangrijk dat corporaties goed op de hoogte zijn van de veranderingen in de EPV 2.0 ten opzichte van de EPV 1.0. Dat kan ik niet hard genoeg benadrukken.”
Lees het artikel op stroomversnelling.nl
Standaarden, standaarden, standaarden
CorpoNet, in het bijzonder het CORA kernteam zorgt in samenwerking met Stroomversnelling dat de bijbehorende administratieve lasten zo laag mogelijk blijven. Hiervoor verkennen zij met alle belanghebbenden hoe ze data kunnen standaardiseren voor de EPV 2.0. Die standaarden worden opgenomen in CORA en VERA. ICT leveranciers kunnen daarmee koppelvlakken ontwerpen en in hun software inbouwen. Zodat de informatie-uitwisseling tussen systemen soepeler verloopt en medewerkers minder administratieve handelingen hoeven uit te voeren.
Verdiepen, hoe dan?
Op 10 oktober organiseert Stroomversnelling de Energy-Up webtalk EPV 2.0
Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vind je veel informatie over dit onderwerp.