Weerbaar en wendbaar

KennisBite #44 | 01 februari 2022
IT architectuur – Maak van je IT spaghetti een lasagne
Presentatie: Dennis Berger, Senior projectleider I&A / Informatiemanager bij Havensteder

Dennis Berger, zelf gek op kennisdelen en innovaties, neemt ons mee in het verhaal van het IT landschap bij Havensteder en hoe zij dat uiteraard met behulp van CORA en VERA, dus onder architectuur hebben ingericht.
Het is zoals hijzelf zegt een globale introductie, want hij heeft slechts drie kwartier de tijd in deze KennisBite. Maar Dennis is zeker bereid om vragen die naderhand bij de deelnemer van deze sessie of de lezer van dit stuk opkomen te beantwoorden. Leden van CorpoNet kunnen via de inlog – mijn account – overige downloads, de presentatie van Dennis inzien (KB44), daar staat zijn mailadres op de tweede sheet.

Aan de hand van wat beelden laat Dennis zien hoe snel de wereld verandert in technologisch opzicht. We zien een oude Samsung, die hij destijds bezat met een WAP verbinding waarmee hij ov9292 kon raadplegen. Het opvragen van die gegevens duurde in die tijd zo’n vijf minuten, het resultaat de bus was al vertrokken. Daarnaast komt een plaatje van de allereerste smartphone die Dennis twee jaar later bezat. Ook daarmee raadpleegde hij zo af en toe ov9292, maar inmiddels was de technologie met sprongen vooruitgegaan. Binnen enkele seconden zag hij in de realtime app met GPS tracking, waar hij heen moest om zo snel mogelijk zijn bus of trein te halen.
Leuk weetje: tot 2008(!) was het volgens de Nederlandse wet verplicht op elke 5.000 inwoners één telefooncel beschikbaar te hebben. En denk ook even aan de bezorgdiensten voor boodschappen van de bekende supermarkten. Zijn we daar net mede dankzij corona aan gewend, kun je nu al door de zogenaamde flitsbezorgers je boodschappen binnen 10 minuten bezorgd krijgen.
Een afbeelding met een grafiek van de gemiddelde levensduur van een organisatie, laat zien dat technologie behoorlijk van invloed is op die levensduur. Daar waar rond 1960 bedrijven nog gemiddeld zo’n 60 jaar bestonden, is de voorspelling dat in 2030 die gemiddelde levensduur is afgenomen tot een krappe 10 jaar.
Goed inspelen op de behoefte van de klant in combinatie met de technologische mogelijkheden, zijn belangrijke elementen om het vol te houden vandaag de dag.
Woningcorporaties hebben een hele andere ‘markt’ en zeker nu met de krapte op de woningmarkt. Toch is het ook voor onze sector belangrijk om goed in te kunnen spelen op de behoefte van de klant en die wens is er vaak ook vanuit de organisatie. Dennis zag dat terug in het ‘wensenlijstje’ (veranderingenlijst) met maar liefst 150 projecten, vanuit de business, informatievoorziening, kortom vanuit de diverse bedrijfsonderdelen. Allemaal met de vraag Dennis wij willen inspelen op de klantbehoefte, we willen beter sturen, efficienter zijn enzovoorts. Vooruitgang in de informatievoorziening en de technologie, denk aan chatbots, sensoren, drones, doen deze vragen ontstaan.

Met de lijst ‘in de hand’ keek Dennis eens goed naar het IT landschap. Wat was er mogelijk en hoe kon hij dat aanpakken? In het landschap, wat er inderdaad uitziet als een bord spaghetti, voor nog 150 projecten applicaties en koppelingen toevoegen, leek hem geen goed idee. Dennis legt uit wat we zien. In het midden van ‘het bord’ ligt de kern ‘het ERP’, daaromheen ligt een scala aan applicaties. Wat daarbij opviel, de applicaties zijn point-to-point gekoppeld. Wat houdt in dat de koppeling alleen voor die applicatie bruikbaar is, dus niet herbruikbaar. De informatie (gegevens) die over die koppelingen stroomde was daardoor ook uniek. Dat betekende dat informatie die je hergebruikt zoals eenheden of klanten, die werd continu gereproduceerd in de nieuwe koppeling. Kijkend naar het plaatje zegt Dennis: van alle koppelingen die je hier ziet kan het zijn dat ik het component ‘eenheid’ misschien wel 30 keer voorbij zie komen. Onnodig, aldus Dennis, een eenheid is een eenheid (in de meeste gevallen). Had ik dit slimmer aangevlogen dan had ik dat kunnen hergebruiken. Kortom het IT landschap was niet efficiënt ingericht. Door de jaren heen was dit ontstaan, maar nu de vraag om aan de klantbehoefte te voldoen er lag werd het tijd eens goed na te denken hoe dit beter kon.

Daarnaast speelde er andere zaken, Dennis noemt het uitdagingen. Zo werden wijzigingsverzoeken nauwelijks gehonoreerd. De koppelingen moesten elke keer ‘from scratch’ worden gebouwd. Dit leidde tot vertraging in de uitrol, zelfs zo dat er achter de feiten aangelopen werd. Maar wat moest het dan worden? Een containerwoning model, want dat verbeeldde mooi dat je flexibel bent (minder afhankelijk van de leverancier), robuust en veilig en traceerbaar en transparant. En heel belangrijk: we gaan gebruik maken van standaarden, niet een ERP standaard, dat moest eigenlijk zo generiek mogelijk zijn. Maar standaarden bedoeld voor onze sector, waaronder CORA en VERA. Entiteiten die hoewel uniek, toch zo generiek zijn dat je ze continu kunt hergebruiken. (Mooier kunnen wij het niet zeggen Dennis – red.) Dit alles bij elkaar zou zorgen voor herhaalbaarheid en dus een snellere uitrol. Tot zover de wens.
De doelstelling is geformuleerd als wendbaar en weerbaar. Waarbij je bij wendbaar moet denken aan flexibiliteit, minimale afhankelijkheid, snel kunnen leveren, businesskant, processen, klantbehoefte. En weerbaar, het laat zich makkelijk raden, dat zit aan de hardere beheersbare kant, security, inzicht en overzicht. De doelstelling blijkt zo generiek toepasbaar voor het IT landschap van Havensteder, dat dit voorlopig de komende jaren de strategie blijft. Het stuk inzicht en overzicht gaf Dennis en zijn team het inzicht dat er gewerkt zou gaan worden ‘onder architectuur’.

De lasagne, oftewel de lagen architectuur, hoe ziet die eruit?
Een flexibele voorkant/front-end van geraspte kaas waarmee wordt geïnnoveerd, denk dan aan portalen en chatbots. Daarbij een bechamel proces/orchestratielaag waarmee de data die aan de voorkant wordt ingevoerd door de CORA processen lopen. Uiteraard een integratielaag, in de vorm van lasagnebladen, die de VERA gegevens vanuit de proceslaag routeren naar de achterkant/back-end welke is opgemaakt uit gehaktsaus. De sheets uit de presentatie illustreren dit gedeelte, voor nog meer inzicht. Leden kunnen hiervoor inloggen en op de mijn account pagina – linkerkolom ‘overige downloads’ is deze te zien en/of te downloaden.

Heel leuk om tot slot Dennis oprecht enthousiast, bijna gepassioneerd, te horen zeggen, dat als we allemaal de architectuurgedachte omarmen (en er dus mee gaan werken) het ons heel wat zal brengen! Wat dan? Sowieso de wend- en weerbaarheid van je organisatie. Daarnaast kun je dan ook onderling gaan uitwisselen en als we zover zijn kunnen we samen het verschil maken. En gaan doen waar we goed in zijn: het verhuren van eenheden. met volle aandacht voor de behoefte van de klant. Want hé wij kunnen daar flexibel op inspelen.

Zoeken

Meest recente verslagen

Meld je aan voor de Blik op de agenda

We sturen je maandelijks een overzicht van de nieuw ingeplande KennisBites. Zo mis je niks!