Pas toe of leg uit

KennisBite #28 | 27 mei 2021
In control met Microsoft 365
Presentatie: Folkert de Gans (Woonzorg Nederland) en Jorrit van der Walle (Audittrail)

Kennisdelen zoals we het bij CorpoNet graag zien: een kijkje in de keuken van een CorpoNet-lid, deze keer dan wel online. De inrichting van deze KennisBite is ook anders dan we gewend zijn. Geen presentatie, maar aan de hand van een aantal vragen, deels voorbereid maar ook spontaan vanuit de deelnemers, vertelt Folkert de Gans ons hoe Woonzorg Nederland in control kwam met Microsoft 365. Jorrit vult daar waar nodig aan vanuit zijn expertise op het gebied van privacy, informatiebeveiliging, awareness, GRC (Governance, risk & compliance), kwaliteit en audit.

De noodzaak om ‘in control’ te komen kan iedereen waarschijnlijk zelf wel bedenken. Want hoe vaak lezen we niet dat er data gelekt is? Maar als dit bij gemeenten aan de hand is, hoe zit het dan bij woningcorporaties? Het wordt tijd voor een groter bewustzijn op alle niveaus!

Even voorstellen
Sinds april 2021 is Folkert Information Security Officer, bij Woonzorg dus. Daarvoor was hij al lang werkzaam in de sector, met name in de IT. Woonzorg Nederland is een landelijk opererende woningcorporatie gespecialiseerd in woningen voor senioren en mensen met een zorgvraag. Woonzorg maakte al langer gebruik van Office 365, maar de focus lag voornamelijk op gebruik van exchange online (niet met het hosten van een eigen exchange server) de inrichting stond, er was ook al een intranet opgebouwd rondom SharePoint en toen kwam corona … en daarmee de behoefte om te versnellen.

Jorrit van de Walle is directeur, CEO mag ook, van Audittrail, met als achtergrond security manager en IT auditor. De eerste 20 jaar van zijn werkzame leven gewerkt als ambtenaar bij het Ministerie van Defensie en tien jaar geleden gestart met Audittrail.

De vragen
Er is veel kennis gedeeld, dus als je lid bent van CorpoNet maar je kon niet bij deze KennisBite zijn dan hebben we de vragen én antwoorden voor je uitgewerkt. Je vindt ze bij Overige downloads in de ‘mijn account’ omgeving (wordt na inloggen zichtbaar).

De conclusie
Door de pandemie zijn we allemaal in aanraking gekomen met thuis-online-werken, waardoor de vraag naar betere connectiviteit behoorlijk is toegenomen. Daarmee stijgt ook de vraag naar betere security en bewustwording op alle niveaus. Met Microsoft kun je op beide vlakken een hoop doen, samen-veilig-werken, maar voor we implementeren moeten we goed nadenken over wat we willen. Met een zogenaamde gap-analyse maak je een en ander inzichtelijk. Je kunt veel zelf doen, maar er zijn altijd wegen naar hulp. Bijvoorbeeld een lidmaatschap van CorpoNet, een groot netwerk van woco-professionals met name werkzaam in de IT, maar steeds meer experts vanuit de andere vakgebieden zien het belang van CorpoNet. En dat is mooi, want digitalisering raakt de hele organisatie.

Zoeken

Meest recente verslagen

Meld je aan voor de Blik op de agenda

We sturen je maandelijks een overzicht van de nieuw ingeplande KennisBites. Zo mis je niks!