KennisBite#2, lekker licht verteerbaar

KennisBite #2 | 16 april 2020 – 09.00 tot 09.45 uur
Morph je slides, dynamische presentaties met PowerPoint … dat kan! Presentatie: Laura Gruson(VVA)

Ook de tweede KennisBite wordt via MS-Teams georganiseerd en ook dit keer viel er wat op: de mogelijkheid om een leuke achtergrond te kiezen. Van vrolijke ballonnen, strak kantoordesign, fancy game graphics, tot de verbeelding sprekende natuur. Voor elk wat wils.
Waar zit dat? Voordat je deelneemt aan de teams meeting, er vanuit gaande dat je dat via de desktop app opstart en niet via een browser, kun je je audio- en video-instellingen kiezen. Onderin het beeldje staan vier icoontjes, van links naar rechts is dat: camera aan/uit, dan de achtergrondinstellingen, de derde is de microfoon aan/uit en tot slot je apparaatinstellingen. Het laat zich nu makkelijk raden waar jij jouw achtergrond voor die meeting kan kiezen. Have fun!

Nadat deze tip gedeeld was zagen we dat, ondanks dichte grenzen, een aantal deelnemers zich plots in tropische oorden bevonden. Met deze beelden houden we de moed erin.

En toen nam Laura ons toch echt mee in haar presentatie. Ze begon haar verhaal met de ‘vergeetcurve’ en het 70-20-10 model. Dit model stelt dat mensen 70% van wat ze leren voortkomt uit ervaring, 20% uit interactie en 10% uit formeel leren. Met andere woorden bij het aanleren van een nieuwe vaardigheid, in dit geval de ‘morphing-overgang’ van PowerPoint gaan gebruiken om meer dynamische presentaties te maken, is veel zelf oefenen en ontdekken de beste leermethode.
Laura en haar team (studentendenktank) hebben de presentatietools Prezi en PowerPoint vergeleken en komen tot de conclusie dat Microsoft’s PowerPoint door de snelle ontwikkeling nu de meeste mogelijkheden biedt. Zo kun je filmpjes toevoegen aan je presentatie en/of een poll voor interactie met je publiek en het geheel maak je dus met de morphing-overgang een stuk dynamische dan voorheen. Vanaf PowerPoint 2016 zijn deze tools beschikbaar.
Overigens moet gezegd worden dat het fenomeen ‘filmpje in je presentatie’ nog steeds uitdagend is in de zin van het al dan niet goed afspelen (of helemaal niet) van je filmpje, zeker als je in een Teams meeting je scherm deelt met anderen. Testen is dus niet overbodig.

Tot slot biedt Laura de deelnemers een workshop aan, waarin ieder een eigen bestaande presentatie met deze nieuwe technieken verfraait en van een moderne uitstraling voorziet.
Tegen de tijd dat we daadwerkelijk weer bij elkaar kunnen komen, al dan niet in een 1,5 meter samenleving, gaan we zo’n bijeenkomst plannen en uiteraard brengen we je daarvan op de hoogte.

Tot zover, tot de volgende KennisBite. Bekijk de agenda voor de volgende sessies.

Zoeken

Meest recente verslagen

Meld je aan voor de Blik op de agenda

We sturen je maandelijks een overzicht van de nieuw ingeplande KennisBites. Zo mis je niks!