Hoe faciliteer je remote/thuis-werken optimaal?

KennisBite #17 | 12 november 2020
Digital made personal
Sprekers: Hub Dohmen (PWCo) en Henk Arts (tts)

Het nieuwe werken: Jack M. Nilles schreef er al over in 1998 (Managing Telework) en in 2013 verscheen er in onze reeks Kennis moet je delen een uitgave genaamd De effecten van anders werken. Toch kwam het niet echt van de grond, maar sinds begin dit jaar is ‘de beer los’ en werken we massaal vanuit huis.

PWCo deed recent een onderzoek, met 50 deelnemende corporaties, naar hoe woningcorporaties omgaan met de ‘nieuwe’ situatie. En hoe het op afstand werken wordt ondersteund.
Want we weten allemaal dat corona en de daarmee gepaard gaande intelligente lockdown een enorme boost gaf aan het thuiswerken. We konden simpelweg niet anders. Het kon ook relatief eenvoudig georganiseerd worden, zeker op het gebied van hard- en software. Blijkens het onderzoek van PWCo is er op het gebied van leiderschap en organisatie nog winst te behalen. Want medewerkers betrokken houden, duidelijk maken wat er van ze verwacht wordt, ze niet laten vereenzamen, focus laten houden op hun zakelijk taken, maar ook zorgen dat je als team verbonden blijft met elkaar en de switch kunnen maken van controle naar vertrouwen is een puur organisatorische zaak. Wat voorlopig nog vooral mensenwerk is, ondersteund door nieuwe technologie.
Denk aan Microsoft Teams, begin dit jaar is dat in veel organisaties versneld uitgerold. Nu is de tijd om te kijken of het ook optimaal wordt benut. Of ‘performance support’, Henk Arts van tts introduceert tijdens deze KennisBite een vriendelijk sinaasappeltje (QuickAccess) die medewerkers ondersteunt bij hun taken. Bekijk dit filmpje (Engelstalig) en het wordt je snel duidelijk.

We zien voor- en nadelen, we voelen aan dat thuiswerken een blijvertje is, we snappen dat we moeten finetunen. Welke functie krijgt ‘het nieuwe kantoor’? Slimme technologie zal ons helpen, bijvoorbeeld het aantal beschikbare werkplekken op kantoor in beeld te brengen. En moeten we echt als we naar kantoor gaan daar perse allemaal om 08.30 uur zijn? Kortom we gaan het steeds slimmer en efficiënter organiseren. Maar laten we vooral naar elkaar blijven omzien, zeker nu we door de coronamaatregelen op divers gebied belemmerd worden in onze sociale contacten.

Wie technologische ondersteuning zoekt kan uiteraard contact opnemen met PWCo en tts. Je kunt altijd je vraag mailen naar info@corponet.nl
Wie interesse heeft in de het gedrag van medewerkers/teams zou dit rapport kunnen lezen.

En we delen de presentatie met jullie, neem op je gemak de uitkomsten nog eens door.

Zoeken

Meest recente verslagen

Meld je aan voor de Blik op de agenda

We sturen je maandelijks een overzicht van de nieuw ingeplande KennisBites. Zo mis je niks!