Het juiste doen!

KennisBite #14 | 6 oktober 2020 – 10.00 tot 10.45 uur
Data ethiek voor woningcorporaties
Spreker: Douwe Schmidt (Tada)

In deze kennisbite staat wederom data centraal, maar dit keer nou eens niet over wat je er zoal mee kunt. Want dat gegevens verzamelen en analyseren tegenwoordig erg makkelijk is en dus steeds meer wordt ingezet is ook in de wereld van woningcorporaties al lang geen nieuws meer. Vraag is echter denken we goed na over het hoe en waarom we gegevens verzamelen? Doen we het juiste?* Oftewel de ethiek rondom data.
Nieuwe digitale technieken toepassen is in onze sector belangrijk om te innoveren, maar je wilt ook de rechten van je huurders beschermen. Inmiddels is er de AVG en specifiek voor onze sector de BIC en die hebben al een stuk bewustzijn, bescherming en veiligheid met zich meegebracht. Kunnen we nog verder komen dan dat? Volgens Tada zeker wel en is het geen kwestie van kunnen, maar doen!
Tada is een ‘beweging’ die graag samen met, in dit geval woningcorporaties, een digitale samenleving van en voor iedereen maakt. Aldus Douwe Schmidt (https://blog.dosch.nl/over-mij/), bestuurslid bij Tada, maar vooral ethicus en filosoof met een talent voor heldere praatjes. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij ons al snel te pakken had met zijn boeiende presentatie.

Volgens Tada is het tijd voor een breed publiek debat omtrent de zich snel ontwikkelende technologische kant van onze samenleving. Het wordt ook tijd dat politieke partijen zich hier op profileren, zodat we als samenleving beter zicht krijgen op hun visie en dus meer overwogen keuzes kunnen maken.
Woningcorporaties zijn publieke instellingen, waar transparantie, privacy, verantwoording, eigendom, beheersbaarheid en ethiek belangrijk zijn. De kerntaak van corporaties is het zorgdragen voor huisvesting van mensen met een kwetsbare positie op de woningmarkt. Deze waarde is bepalend voor ons handelen en dient dus ook terug te komen in het digitale domein. Laat dat laatste nou net het werkgebied van CorpoNet zijn.
Douwe deelde met ons het begrip: moresprudentie. Hij legde het ons als volgt uit: Stel een corporatie zit met een dilemma en komt er niet goed uit. Uiteindelijk nemen ze beslissing ‘A’ en baseren dat op een aantal omschreven redenen. Als je daar open en eerlijk over communiceert en het deelt, bijvoorbeeld via publicatie bij CorpoNet, dan zorg je ervoor dat andere corporaties voordeel hebben van jouw denkwerk en zo kun je samen de moresprudentie rondom een thema opbouwen. Doen?
Ben je geïnteresseerd, wil je mee in deze beweging? Laat het ons weten.

* Als een echte filosoof legde Douwe ons uit dat er geen goed of fout bestaat, wel dilemma’s. Voorbeeld: We willen iets goeds doen, maar lopen tegen een dilemma aan waarbij we als we de ene kant op gaan de andere kant beschadigen en vice versa. Bewustzijn van zo’n dilemma en daarin de juiste keuze maken stelt je in staat om ook de belangen van de andere kant die je beschadigt mee te wegen en te kijken (alternatieven) hoe je de nadelen zoveel mogelijk kunt beperken.

Meer over Tada lees op hun website, daar vind je onder andere de zes waarden zoals die benoemd zijn in het Tada Manifest.

Zoeken

Meest recente verslagen

Meld je aan voor de Blik op de agenda

We sturen je maandelijks een overzicht van de nieuw ingeplande KennisBites. Zo mis je niks!