Brilliant Holland

KennisBite #20 | 04 februari 2021
The Dolphin Index
Sprekers: Daan Peters (Mitros), Bas Hoekstra (qlinker) en Mark Brown (Dolphin Index)

Soms neemt een KennisBite een iets andere wending dan bedacht… zo was de afgelopen KennisBite met Mark Brown over the Dolphin Index eigenlijk meer een oproep van Mark om samen een beweging te starten: Brilliant Holland. Op zich misschien helemaal geen gek idee, maar of dit nou direct een ‘taak’ voor CorpoNet en haar leden is?
Het idee van Mark is lovenswaardig, maak de wereld een beetje fijner. Begin hiervoor bij het bedrijfsleven, word een Dolphin organisatie in plaats van een Dinosaur. Iedereen snapt wel een beetje wat dat inhoudt.
En zeker, werk neemt een belangrijk deel van ons leven in, als we daar gelukkig zijn dan draagt dat weer verder uit in de organisatie én naar de klant. De klant wordt er ook heel gelukkig van en zo rolt de bal verder. De gedachte is mooi in zijn eenvoud, de realiteit helaas vaak weerbarstiger.

Afijn, Mark legt ons uit wat vereisten zijn om een ‘great Dolphin’ te worden: digitale slimheid en een prettige bedrijfscultuur. Daarom acht hij de IT- en HR-manager een grote rol in deze beweging/transformatie toe.
Mark denkt graag groot. Want als de corporatiesector briljant is geworden, zowel qua innovatie als bedrijfscultuur, dan kunnen we het grotere plaatje inkleuren. Door dit fenomeen te verspreiden naar andere sectoren, zodat we kunnen zorgen voor een goed financieel en mentaal welbevinden van de hele economie in Nederland. Om dit te bereiken zullen we eerst moeten meten, en je raadt het al: Mark heeft hiervoor een instrument ontwikkeld The Dolphin Index.

Mitros en qlinker zijn voor Mark echte great dolphins. Voor qlinker, als eerste volledig digitale corporatie en Mitros met innovatieve ideeën als ‘bouw een badkamer in 1 dag’ en op dit moment bezig met een innovatief project op gebied van ventilatie/vochtproblematiek, was het interessant om met behulp van The Dolphin Index te zien hoe innovatief ze werkelijk zijn. Dus beide organisaties hebben de vragenlijst ingevuld.
De output van de vragenlijst komt in een spinnediagram (spidergram). Mark geeft een toelichting die redelijk voor zich spreekt.

  

Je ziet dat de score van Mitros overal hoger ligt dan de UK norm, behalve voor ‘stress’. Interessante uitkomst, we weten niet wanneer de UK-norm bepaald is, wat we wel weten is dat nu (corona/thuiswerken) als stressvol wordt ervaren. Dat zou een verklaring kunnen zijn…
In de volgende plaatjes zoomt Mark nog wat dieper in op de resultaten. VOC is hier overigens ‘voice of the customer’. Dus niet te verwarren met eerdere, in ieder geval economisch goede jaren voor Nederland dankzij onze VOC-mentaliteit. Het bewustzijn van het andere vereiste aspect, mentaal welbevinden, leefde toen nog niet echt. Wat dat betreft heeft Mark een punt en zijn we toch iets opgeschoten als mensheid.
Voor wie meer wil weten van het meetinstrument The Dolphin Index, Mark staat je graag (in het Engels) te woord. Mark biedt in ieder geval aan dat de ‘Index’, die online ingevuld kan worden en zo’n 10-12 minuten in beslag neemt, voor de deelnemers van vandaag gratis geprobeerd kan worden. Om een idee te krijgen hoe het werkt. De Index is nog in het Engels, als de animo groter wordt zou er een vertaling gemaakt kunnen worden naar het NL. Gelukkig beheersen wij ‘Dutch people’ het Engels behoorlijk goed.

Misschien toch leuk om tot slot Marks eigen bevlogen woorden met jullie te delen:
Can we share the best of digital practice and the best of cultural practice with all sectors in the Netherlands so that the Ducth economy becomes ever stronger, that people feel evermore engaged, evermore creative, evermore cando, evermore caring of the customer, evermore concious of wanting to be a force for good in the world
so that the Dutch nation becomes ever stronger, both in terms of emotional hapiness but also financial performance.
So today we have a small group, but can a small group begin a conversation about how we engage all housing associations to start to create Brilliant Holland, brilliant Netherlands?

Wij laten de vraag vooralsnog onbeantwoord, maar wie dit leest en er iets mee wil: we staan altijd open voor jullie vragen op info@corponet.nl. Hier kun je je ook melden voor de gratis kennismaking met The Dolphin Index (alleen voor deelnemers van de KennisBite op 4 februari 2021).

Wetenswaardig
Starthubs.co – tip van Daan Peters/Mitros
Wat Daan in ieder geval onderschrijft is dat samenwerking een onmisbare schakel is als je als organisatie innovatief wil zijn. Meer kennis en inzichten delen brengt ons allen verder. Dat onderschrijft CorpoNet van harte!

Zoeken

Meest recente verslagen

Meld je aan voor de Blik op de agenda

We sturen je maandelijks een overzicht van de nieuw ingeplande KennisBites. Zo mis je niks!