10.000 manieren

KennisBite #31 | 24 juni 2021
Inzichten uit de proeftuin
Presentatie: Martijn van Dijk – Deltawonen

“Ik heb niet gefaald. Ik heb 10.000 manieren gevonden die niet werken.” Een bekende uitspraak die wordt toegeschreven aan Thomas Edison. Fouten maken is dus erg leerzaam!

Nu het dan inderdaad bijna 2 voor 12 is, beginnen we wereldwijd heel langzaam in beweging te komen op het gebied van klimaatneutraal bouwen. Goddank! Want het kan heus, als we maar willen.
En bij deltaWonen willen ze, de beroemde stip op de horizon voor deze corporatie is in 2030 (dat schiet op hoor) voor 80% circulair te bouwen en renoveren. Daar schuilt al een klein addertje onder het groene gras, want waar staat deltaWonen nu en waar staat de sector in zijn geheel? En hoe ga je circulariteit meten?
Daar begint de opdracht van Martijn mee, dat is geen zeperd, dat is leerpunt 1. Dat is ook de kern van de boodschap van Martijn, BEGIN, eenvoudig en kleinschalig en léér!

Martijn is Projectmanager circulariteit bij deltaWonen en hij houdt zich voornamelijk bezig met projecten en geeft daarin advies op circulariteit.
Wat Martijn nu alvast verklapt is deze gedachte: woningcorporaties hebben hun vastgoed vaak lang in bezit. Als we nu investeren in circulair bouwen en letten op ‘losmaakbaarheid’, oftewel het efficiënt kunnen demonteren van de materialen waar je mee bouwt, zijn er later bij mutatie, renovatie of ‘sloop’ producten of halffabricaten uit de woning te halen. Dan is er sprake van een hoge restwaarde. Voer voor de afdeling financiën: waardevol bezit.

Martijn is een enthousiaste verteller en hij neemt ons in een fijn tempo mee in het verhaal over de opzet van dit project. Waar uiteindelijk een plek uit moet ontstaan waar mensen kunnen ervaren hoe het ‘woont en leeft’ in een woning die circulair is opgebouwd. Het moet een gebouw worden met een buurtfunctie, ontmoeten en inspireren zijn woorden die daarbij passen. Daarnaast spelen gezondheid, klimaatverandering en het meegroeien/veranderen van functie van het gebouw een grote rol en uiteindelijk is het gebouw een bron van materialen die ooit hergebruikt kunnen worden. DeltaWonen zocht hiervoor samenwerking met meerdere partijen waarmee ze op een transparante en gelijkwaardige basis samen verantwoordelijk zijn voor het slagen van dit project. Dus niet deltaWonen als opdrachtgever, maar samen met de andere partijen participant in dit project.
Ook de architect speelt in dit project niet meer de traditionele rol. Circulair bouwen betekent namelijk werken met een adaptief ontwerp, want het is sterk afhankelijk van welke circulaire materialen beschikbaar zijn, gaandeweg kunnen nieuwe inzichten ontstaan waar ook het ontwerp mee gemoeid is. Het kan zelfs zo zijn dat het niet het mooiste plaatje wordt, maar wel de beste keuze binnen de circulariteitswens. Dus ook hierin werd gezocht naar iemand die deze visie ondersteunt, daaraan mee wil werken en die wellicht vanuit de eigen expertise met nieuwe ideeën kan komen.
De volgende afbeelding maakt duidelijk dat meerdere rollen veranderen.


Bekijk de presentatie (alleen mogelijk voor leden, hier bij ‘overige downloads’) en scrol zelf door de sheets om een idee te krijgen van de opzet van deze proeftuin. Inspiratie gegarandeerd 😉

Leuk om te weten, Martijn is één van de 100 duurzaamste jonge koplopers van Nederland: https://dj100.nl/martijn-van-dijk/

Zoeken

Meest recente verslagen

Meld je aan voor de Blik op de agenda

We sturen je maandelijks een overzicht van de nieuw ingeplande KennisBites. Zo mis je niks!