Tijd voor de dVi, tijd voor VERA

De dVi 2019 aanlevering is in volle gang. Eind juni 2020 is de deadline. VERA krijgt regelmatig vragen over de toepassing van VERA bij het samenstellen van de dVi. Sinds de dVi 2018 is het mogelijk alle data die verantwoord moet worden in VERA-taal vast te leggen. Helaas is het VERA woordenboek niet altijd gemakkelijk te doorzoeken. Daar wordt nu hard aan gewerkt samen met CORA.

Waarom VERA-taal?
VERA helpt met een woningcorporatiesector-taal. Bij de dVi zijn gegevens uit verschillende systemen en administraties nodig. Ieder systeem heeft zijn eigen begrippen en definities (bijvoorbeeld huurcontract of huurovereenkomst, welke inkomens tellen nu precies mee bij passende toewijzing, welke oppervlakte begrippen moet ik toepassen, etc.). Door eenduidig taalgebruik worden misverstanden voorkomen en rapportages als een dVi eenvoudiger samen te stellen.
VERA werkt samen met SBR-wonen om de gevraagde informatie eenduidig vast te leggen in dezelfde taal. De definities van SBR-wonen zijn dan ook vastgelegd in VERA op hun portaal.

VERA dVi-documentatiebundel
De belangrijkste documenten zijn gebundeld in een aparte download. Zo heeft u de belangrijkste documenten bij de hand. Per informatie domein vindt u de VERA naamgeving en definities. Dus ga naar de website en download de bundel.

SBR-wonen definities
Om de vertaling van de dVi naar VERA te maken kunt u het SBR-wonen portaal gebruiken. Als u de definities opent ziet u de dVi. U kunt nu per indicator deze helemaal openklikken. Zo ziet u welke rekenregels en bedrijfsregels gelden bij het samenstellen van de indicator. Bij de Rekenregels (RR) en Bedrijfsregels (BR) ziet u bij de gebruikte attributen de VERA namen staan.

Draag je VERA een warm hart toe
En wil je misschien meehelpen VERA ontwikkelen of promoten? Mail ons.