Terugblik: ALV+ op 20-02-2020

Tijdens de algemene ledenvergadering was er aandacht voor het feit dat CorpoNet zich al 20 jaar inzet voor kennisdeling en werd er teruggekeken op de afgelopen 20 jaar. Een ALV zonder cijfers bestaat niet, dus die waren er ook. Het spreekt voor zich dat hier uitsluitend CorpoNet leden aanwezig waren.
Er is een hoop gebeurd in de afgelopen 20 jaar, van een betrekkelijk klein netwerk van ICT-ers groeide het al snel uit tot een enthousiaste club van mensen die verder durfden te kijken en zo zijn in de loop der jaren CORA, VERA, BIC en BBB ontwikkeld. Producten waar we trots op zijn, waar we in geloven. Producten die louter ontwikkeld zijn door mensen die op vrijwillige basis tijd en energie hierin staken en dat nog steeds doen! Want de wereld draait door en deze duurzame producten ontwikkelen mee. In de middag was er daarom eerst aandacht voor CorpoNet’s ‘kroonjuwelen’. Inmiddels waren toen ook de andere genodigden (software leveranciers, adviseurs et cetera) gearriveerd.

In 2019 startte CorpoNet een initiatief tot dialoog, de zogenaamde 2030-dialoog. De bedoeling hiervan was in eerste instantie verkennend, met elkaar kijken naar de technologische ontwikkelingen (IoT, AI, robotica) alsook migratie, vergrijzing, energietransitie en de effecten hiervan voor de woningcorporatiesector. In de uitgave De 2030-dialoog (hier te downloaden) staan een kleine vijftig vragen geformuleerd, verdeeld over zeven thema’s. Nu moeten we met elkaar op zoek naar antwoorden en wie weet ontstaan daar weer nieuwe producten uit. Dat doen we samen, want samen weten we meer.

Het doel van CorpoNet blijft: creatieve, gezamenlijke oplossingen aanjagen die ook op de lange termijn bruikbaar blijven.

In de middag waren er vier boeiende sessies waar de genodigden aan konden deelnemen. Vaak zijn de sessies korte pitches, maar dit keer konden de gevers van de sessies de diepte in met hun publiek want er was maar liefst een uur voor ingepland. Deelnemers moesten daarom wel een keuze maken voor één van de sessies. Ben je nieuwsgierig naar wat je gemist hebt? Lees de korte verslagen hieronder en natuurlijk delen we voor zover aanwezig de presentaties.

Mobiele AVG-escaperoom van Innovatisering (powered bij VVA-informatisering)

Twee fraaie zalen in het Carlton hotel werden door Rick Swinkels en Olaf Steenbergen omgetoverd tot het kantoor van Jopie, dat dienst deed als een heuse AVG-escaperoom. Jopie is de ‘doorsnee’ collega die we allemaal kennen. Hij staat altijd voor je klaar en werkt vanuit de beste bedoelingen, alleen neemt hij het onbewust niet zo nauw met de beveiliging van gevoelige informatie.

Aan de twee deelnemende teams de (on)dankbare taak om orde op zaken te stellen in het kantoor van Jopie en AVG-proof te handelen. En uiteraard gingen zij met elkaar de strijd om de snelste tijd aan door het spelen van de escaperoom. Maar niet voordat zij een korte instructie ontvingen en werden klaargestoomd met het opwarmfilmpje. Met een pijlsnelle winnende tijd van 29 minuten en 27 seconden versloeg uiteindelijk de winnende groep met afstand de verliezers, zij deden er 40 minuten over.

  

Tijdens het spelen van de escaperoom passeerden de volgende AVG en informatiebeveiliging gerelateerde onderwerpen de revue:
· Dataminimalisatie & AVG basisbeginselen
· Bewaartermijnen
· Wachtwoorden
· Fysieke toegangsbeveiliging
· Clean screen & desk
· Encryptie
· Datalekken
· AVG verplichtingen

In het heetst van de strijd is het onmogelijk om van alle onderwerpen kennis te nemen, vandaar dat Rick en Olaf met beide groepen na afloop de Feedeo, oftewel feedback-video, hebben bekeken. In deze interactieve video wordt teruggeblikt op de verschillende opdrachten uit de escaperoom en staat leren en bewustwording centraal.
De reacties van de deelnemers waren positief. Al met al een leuke en leerzame ervaring!

In vijf stappen naar datagedreven werken (powered by Antea Group)

Ondertussen in een andere zaal van het Carlton …. stonden Mariska van Nijen en Rob Jansen klaar om hun stappenplan naar een datagedreven organisatie toe te lichten.

Datagedreven werken kan organisatie veel brengen. Sneller, gerichter en kostenefficiënter werken. Betere en duurzamere oplossingen voor onze leefomgeving. Dit vraagt wel om een aanpak waarin domeinkennis, technische expertise en kennis van processen én veranderen elkaar vinden. Maar waar, hoe en met wie moet je beginnen? Goed om te weten dat elke organisatie zich in vijf stappen deze manier van werken kan eigen maken en succesvol kan toepassen. Durf de eerste kleine stapjes te zetten door te experimenteren met een kleine groep ambassadeurs…en vier de successen.
Aldus Mariska en Rob.

  

In de intieme zaal Ocean was Ageeth van der Veen van Getekend Verslag samen met haar collega Julia van Leeuwen helemaal klaar voor de ontvangst van hun publiek. Zij gaven een workshop Visueel Vergaderen en Zakelijk Tekenen.
Ageeth zei er het volgende over:
“We hebben in de workshop eerst een turbo-cursus tekenen gedaan met de deelnemers: hoe teken je snel en herkenbaar een menselijke figuur, hoe geef je het poppetje een eigen karakter mee en een herkenbare gemoedstoestand? Ook keken we naar letters die er mooi en consistent uitzien: wat is jouw handschrift, en hoe kun je dat nog een beetje makkelijk oppoetsen, zodat het er fijn gelijkmatig uitziet? We bekeken de trucs en slimmigheidjes daarvoor. Op tafel lagen ondertussen een heleboel boeken van mensen die overal op de wereld bezig zijn met ‘sketchnotes’: aantekeningen in de vorm van doodles en korte tekstblokjes. Nadat we nog naar wat leuke manieren gekeken hadden om pijlen en verbindingen te maken, hebben we allemaal een eigen verhaal getekend dat we aan de hand van de tekeningen konden vertellen aan elkaar. Een uur was heel kort! Maar ik hoop dat mensen de smaak van het gebruiken van beeld te pakken hebben gekregen. Met een eenvoudige tekening komt elk verhaal beter over.”

    

NB: Waar kende je Ageeth nou toch ook alweer van …? Nou van de ALV in 2019 (ArenA) daar heeft ze samen met zes andere tekenaars de platen getekend die de basis waren voor de De 2030 dialoog.

Tot slot focuste Ellen Groot van Microsoft in zaal Focus4 de deelnemers tot het halen van ‘alles’ uit Microsoft Teams. Ellen heeft daar veel laten zien, dus haar presentatie is zonder dat deel niet heel bruikbaar daarom deelt ze een e-book met ons. In dit e-book geeft Matt Wades ‘Dagelijkse richtlijnen voor Microsoft Teams’. Je kunt het hieronder downloaden, doe er je voordeel mee.

Daarna was het tijd om de kroeg in te gaan, in de Private bar die sterk deed denken aan een Engelse pub, kon iedereen de opgedane kennis en ideeën met elkaar uit wisselen. Old fashioned netwerken blijft een boeiend onderdeel van de CorpoNet events, want daar transformeren ideeën naar concrete plannen, daar krijgen vragen antwoorden, kortom daar wordt kennis gedeeld.