Nawoord van onze voorzitter

Aan het eind van dit wederom bewogen jaar, blikt Marcel Rog, voorzitter CorpoNet en in het dagelijks leven manager bedrijfsvoering bij Woonpartners Midden-Holland, terug in de vorm van een naamdicht.

CorpoNet staat voor haar leden! “Verbinding” was het thema van 2021. We hebben ook in dit corona-jaar met onze – inmiddels ‘wereldberoemde’ – KennisBites 25x de verbinding opgezocht met onze leden. De deelname aan deze online sessies heeft onze verwachtingen overtroffen. Een succesvolle formule: marktpartij en woningcorporatie behandelen actuele onderwerpen. Hiermee hebben we tevens invulling gegeven aan het onderdeel kennisdelen van ons activiteitenplan 2021.

Over CorpoNet, zie hier, kun je lezen waar we voor staan, wat we hebben ondernomen en waar we naartoe willen.

Regie op digitalisering’ wordt ons nieuwe thema voor 2022. We praten stevig mee in onder meer bestuurlijke overleggen en hebben VERA stevig gepositioneerd. Goed om te zien dat bestuurders het belang van datastandaarden inzien en gaan omarmen. Met het artikel Ready for take off? wordt op metaforische wijze het belang van deze standaarden verwoord. We kunnen als sector veel € besparen en moeten vooral samenwerken om digitalisering naar een veel hoger niveau te brengen.

Processen en de woningcorporatie referentiearchitectuur CORA is onlosmakelijk verbonden aan CorpoNet. Met de totstandkoming van het processenboek heeft het CORA kernteam haar kennis ingezet. In projectverband samen met medewerkers van woningcorporaties, Aedes, VVA, Squerist en CorpoNet is dit boek ontwikkeld. Uiteraard zijn de referentieprocessen opgenomen in de CORA.

Ook ons kroonjuweel BIC en de waarde hiervan wordt onderkend in onze sector. Met een groep corporatiemedewerkers wordt continu nagedacht over informatiebeveiliging. Hoe houden we onze informatie toegankelijk en sluiten cybercriminelen buiten. Erg actueel nu met de kwetsbaarheid in de Apache Log4j software.

Netwerken. Ik merk dat onze producten stevig zijn verankerd binnen onze sector van woningcorporaties, al wordt nog niet altijd het belang ervan ingezien. Werk aan de winkel voor CorpoNet om dit komende jaren verder te promoten. Samen met Aedes zetten we verdere stappen in het beheren en ontwikkelen van datastandaarden.

Elke woningcorporatie kan lid worden van CorpoNet. Ook dit jaar hebben we weer nieuwe leden mogen verwelkomen, fijn dat ook zij het belang van onze vereniging inzien.

Trots dat ik één jaar voorzitter van CorpoNet heb mogen zijn! Ik zet het graag voort in 2022.

Bij deze wil ik een ieder en zeker onze leden een gezond en mooi 2022 toewensen. Een jaar waarin we nog meer digitaal samenwerken aan standaardisatie en samen nieuwe kansen ontdekken.