KennisBite #10 Van kokosnoot naar avocado

KennisBite #10 | 16 juni 2020 – 13.00 tot 13.45 uur
Veilig thuiswerken
Sprekers Pré Wonen: Myron Nicholson en Harry Bommezijn
Sprekers Avantage: Nick Overwater, Jasper Glaser en Michael Oostindiën

We weten het allemaal nog, afgelopen 15 maart sprak premier Rutte ons toe, ging de horeca per direct dicht en vanaf maandag 16 maart werkten we allemaal zoveel mogelijk thuis mét onze kinderen die vanaf die dag niet meer naar school konden en ook thuis aan de slag moesten. De reden van dit al is ons genoegzaam bekend. We gaan tijdens deze KennisBite dan ook niet in op alle problematiek die dát met zich mee heeft gebracht. We leven wel met elkaar mee, we doen en deden het samen, laten we dat vooral blijven doen.

Waar hebben we het wel over gehad? Over het veilig thuiswerken, in de zin van informatieveiligheid. We werken namelijk allemaal met gegevens/data, sommige data is privacy gevoelig, andere data betreft interne bedrijfsinformatie, hoe dan ook veel van deze data moet gewoon niet in handen (of systemen) komen voor wie ze niet bedoeld zijn en al helemaal niet in ‘foute’ handen. Integriteit van systemen en processen zijn daarom erg belangrijk. Nu we ook vanuit huis werken zorgt dat voor extra uitdaging. Dat snappen we, maar hoe regel je dat allemaal en wat moet er zoal geregeld worden?

Ergens in 2019 gaat het roer om bij Pré Wonen. Er wordt gestart met ICT architectuur, opgebouwd volgens de referentie architecturen CORA en VERA, die door de directie en raad van bestuur gedragen wordt. Dat laatste is belangrijk, want ‘werken onder architectuur’ is ook in kaart brengen waar je staat (verleden tot nu) en waar je naar toe wilt (toekomst) en hoe je het ook went of keert die weg leg je samen af, met de hele organisatie. Het wordt als het ware een gezamenlijk DNA.

In de praktijk betekent dit voor de ICT bij Pré Wonen de stap van operationeel beheer naar functioneel beheer, waarbij het technisch beheer door een externe partij wordt gerealiseerd. Avantage blijk na een best value traject die partij te zijn. Daarnaast wordt Citrix uitgefaseerd. En de traditionele manier van informatiebeveiliging ‘het kokosnootmodel’ wordt vervangen door ‘het avocadomodel’.

De kokosnoot: Een harde schil met hoge mate van intern vertrouwen, maar in de kern is het hol en worden vertrouwensrelaties vrij snel opgebouwd en kunnen de diverse apparaten snel met elkaar communiceren en de data beïnvloeden.
De avocado: de bedrijfsdata is de pit en die is heel goed beschermd, door een goede monitoring zorg je dat die pit permanent beschermd is. De omgeving zelf is echter zachter geworden, er kan dus eenvoudig worden samengewerkt.

Dan breekt 2020 aan, al vrij snel na de start gonst het van de geruchten over mogelijke datalekken na problemen met Citrix. Bij Pré Wonen zijn ze heel blij dat deze problematiek hen niet meer kan treffen. De ontwikkelingen van het corona-virus lijken dan nog ver weg.
Maar ook bij Pré Wonen moeten ze vanaf 16 maart zoveel mogelijk thuiswerken en regel dat maar eens van de ene op de andere dag …! Dát blijkt bij Pré Wonen eigenlijk helemaal niet zo moeilijk te zijn geweest. Dankzij de gerealiseerde stappen in 2019 waarbij onder andere flexibel werken één van de uitgangspunten was: ‘Overal en altijd kunnen werken met verschillende apparaten afgestemd op de wensen van medewerkers.’ is het nu vooral een praktische kwestie. De mooie klanttevredenheidsscores bevestigen dit.

Hieronder delen we de presentatie van Pré Wonen en twee interessante links van Avantage, een partner met veel kennis van de voortdurend veranderende ‘Microsoft’ omgeving.
Avantage informatie over veilig thuiswerken
Informatie over ‘GO’, een persoonlijke werkplekomgeving ontwikkeld door Avantage