Innovatielab Aedes

Op donderdag 30 januari jongstleden vond het Aedes Innovatielab plaats in het trainingscentrum van de KNVB in Zeist.

De locatie op zich was al inspirerend. Steekwoorden waren #slimmerenbeter en #hoedan.

De ochtend was gereserveerd voor een drietal plenaire sprekers die inspiratie moesten geven om het slimmer en beter te doen met behulp van innovatie:

  • René Frijters, oprichter en ex-CEO van Knab en Alex beleggersbank. Hij sprak over klantgericht ondernemen, innovatie en cultuur.
  • Ynzo van Zanten, chief evangelist bij Tony’s Chocolonely. Hij sprak over hoe een missie- gedreven organisatie een innovatiecultuur weet te creëren en deze in stand houdt
  • Denise Michels en David Hill, werkzaam bij de ABN AMRO. Zij spraken over hoe je Tikkie zakelijk kunt inzetten bij onder meer incasso’s en storneringen. Verder over voorspellende waarden van data-analyse en hoe dat kan helpen bij het inspelen op de klantbehoefte.

Hierna de lunch met gelegenheid tot netwerken. Tussendoor waren er een aantal live podcasts via Linkedin te volgen.

Na het lunchbuffet moest er gewerkt worden! Er werd invulling gegeven aan de vraag ‘hoe dan?’
Dat gebeurde door iedere deelnemer (dat waren er zo’n kleine 300) de mogelijkheid te bieden om deel te nemen aan een aantal workshops onder begeleiding van gespecialiseerde partijen dan wel materiedeskundigen:

• Chimp company – zelforganisatie, innovatie in een snel veranderende wereld
• Duwtje – innovatie & gedragsverandering: een duwtje in de goede richting
• Holland Can Tech & Prop Tech – Innovatie: van idee tot uitvoering
• Qlinker – De woningcorporatie in je broekzak
• Ekiep/DMMErl – krachtige waardeproposities ontwikkelen
• Plateau – Innoveer vanuit het (n)iets!
• Ynnovate – Let’s ynnovate

Aan het eind van de middag was er een afsluitende spreker. Ramon Vullings die sprak over cross-industry innovation: slim buiten je sector kijken. Enkele onderwerpen waren “Welke principes uit de luchtvaartsector kan een ziekenhuis overnemen?” en “Hoe kan een autofabrikant leren van de game-industrie of de transportsector van LEGO?”. Slimme manieren om buiten de grenzen van de eigen sector ideeën op te doen en toe te passen in de eigen organisatie.

Tussendoor volop gelegenheid om te netwerken met de andere deelnemers en kennis te delen op het vlak van innovatie. Een dag los van je reguliere werk en op andere gedachten komen over innovatie en hoe je daar zelf binnen je eigen corporatie vorm aan zou kunnen geven. Een hele inspirerende dag al met al.

Op de website van Aedes vind je meer informatie, of ga direct aan de slag om jouw innovatie van idee naar creatie te brengen.
Het volgende innovatielab is ook alweer gepland! Dat vindt plaats op maandag 18 mei 2020.