Eerste BBB Windstrekensessie een succes!

De BIC Building Blocks zijn af! En om deze te presenteren organiseren Audittrail en CorpoNet vijf Windstrekensessies door heel Nederland. Op 9 december trapten we af bij TBV Wonen in Tilburg voor de regio Zuid. Door de combinatie van diverse sprekers en publiek vanuit uiteenlopende functies en verschillende corporaties werd het een sessie waar iedereen iets nieuws uit haalde.

Inspirerende sprekers

Als eerste sprak Mark Koek (HackDefense) over het gebruik van Internet of Things in de corporatiesector en welke risico’s hieraan verbonden zitten. Innovatie kan een hoop processen versimpelen, maar tegen welke prijs?

Vervolgens vertelde Albert van Heugten (Wonen Zuid) over CorpoNet, haar motto (kennis moet je delen) en welke diensten en samenwerkingsverbanden CorpoNet faciliteert om zo corporaties te helpen IT en IT-beveiliging te optimaliseren. Naar aanleiding van een opmerking van een van de aanwezigen werd het motto aangepast tot ‘Sharing. Learning, Stealing’.

Op dit moment herbergt een gemiddelde woning misschien vijf sensoren: over een paar jaar zal dat een veelvoud zijn geworden. In Engeland werden sensoren in waterkokers gehackt, zonder dat de bewoners daar erg in hadden…

LeesTips

  • Op 6 december j.l verscheen in NRC Handelsblad een column van Robbert Dijkgraaf: Persoonlijke digitale gegevens en biomedische data zijn het verdienmodel van techbedrijven. De volgende crisis wordt een privacy crisis.
  • Het boek Het is oorlog, maar niemand die het ziet van Huib Modderkolk (1982). Een platgelegde Rotterdamse haven. Nederlandse spionnen die digitaal toeslaan in Moskou. Artsen die ineens niet meer bij medische dossiers kunnen. De moderne tijd biedt talloze voordelen: we werken sneller en zijn altijd en overal bereikbaar. Maar er zijn ook nieuwe gevaren…

Divers publiek

Jorrit van de Walle (Audittrail) vertelde als laatste over de BIC Building Blocks: de opzet, het bestaan en de werking van de zes ‘hapklare brokken’ (de ISO standaard heeft 18 hoofdstukken, de BBB slechts zes…) waarmee corporaties de Baseline Informatiebeveiliging Corporaties (BIC) kunnen implementeren. Onder de aanwezigen waren zowel security officers, privacy officers als controllers. De combinatie van deze verschillende invalshoeken leverde leuke discussies op, ook tijdens de gezamenlijke lunch achteraf.

Komt u ook?

Wij bedanken TBV Wonen voor de gastvrijheid en kijken alvast uit naar de volgende BBB Windstrekensessies. De eerstvolgende is op 16 januari in Noord-West bij Woonwaard in Alkmaar, waarbij u van harte welkom bent! De overige sessies vinden plaats op 21 januari (Woonpartners Midden-Holland, Waddinxveen), 13 februari (Lefier, Noord) en 19 februari (De Woonplaats, Enschede).

Voor meer informatie en inschrijven kijkt u op www.bicbuildingblocks.nl/windstrekensessies.