WoCo-ISAC van start, doe mee

CorpoNet start met een nieuwe initiatief; een Information Sharing and Analysis Centre voor woningcorporaties (WoCo-ISAC). De praktische invulling van deze WoCo-ISAC neemt de SIG Security voor zijn rekening. De WoCo-ISAC wordt ondersteund door het Digital Trust Center (DTC) van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en indirect door het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Wat is een ISAC?
Een ISAC is een sectoraal overleg over cybersecurity. In een ISAC creëer je een vertrouwde omgeving met organisaties uit dezelfde sector om gevoelige en vertrouwelijke informatie over incidenten, dreigingen, kwetsbaarheden, maatregelen en leerpunten op het gebied van cybersecurity te delen.
De basis voor samenwerking in de ISAC is vertrouwen, gelijkwaardigheid en gedeeld belang. In een veilige en vertrouwde omgeving wordt vertrouwelijke en gevoelige informatie met elkaar gedeeld.

In de WoCo-ISAC voeren woningcorporaties dus zo’n overleg met als doel de digitale weerbaarheid van de deelnemende corporatie en de sector te verhogen.

In de WoCo-ISAC

  • leer je van elkaar;
  • krijg je sneller informatie over kwetsbaarheden of potentiële dreigingen, waardoor je sneller kunt bijsturen;
  • pakken we vraagstukken gezamenlijk op, dat kost minder tijd en geld;
  • laten we door de samenwerking zien dat we de continuïteit van onze dienstverlening en de bescherming van gevoelige data hoog in het vaandel hebben staan.

 

Doe je mee?
De initiatiefnemers van de WoCo-ISAC nodigen je uit om je aan te melden als deelnemer aan de WoCo-ISAC. Per corporatie kunnen maximaal twee deelnemers zich aanmelden, waarvan één persoon de hoofdvertegenwoordiger is en de ander de vervanger van de hoofdvertegenwoordiger bij diens (incidentele) afwezigheid.

Woningcorporaties die lid* zijn van CorpoNet kunnen kosteloos meedoen aan de WoCo-ISAC. Per lid kunnen maximaal twee medewerkers zich aanmelden als deelnemer.
De twee deelnemers van de corporatie moeten:

  • vaste medewerker van de woningcorporatie zijn;
  • verantwoordelijk voor de informatiebeveiliging van die corporatie zijn;
  • bereid en bevoegd zijn om in een veilige en vertrouwde omgeving informatie over bedreigingen en kwetsbaarheden te delen;
  • bereid zijn om tijd te investeren in de WoCo-ISAC.

Voor nu denken we aan een vergaderfrequentie van eens per twee maanden, dat zullen fysieke bijeenkomsten zijn alsook online via Teams.

Aanmelden
Stuur een email naar woco-isac@corponet.nl. Vermeld in de e-mail je naam, functie en bij welke corporatie je werkt en schrijf een korte motivatie waarom jij deelnemer wil worden van de WoCo-ISAC en daarmee jouw corporatie als lid wil aanmelden bij de WoCo-ISAC.

Op een later moment ontvang je de lidmaatschapsrichtlijnen voor de WoCo-ISAC en een acceptatieformulier plus de uitnodiging voor de oprichtingsvergadering.

WoCo-ISAC is een initiatief van Albert van Heugten (Wonen Zuid), Rino Kalker (Volkshuisvesting Arnhem) en Sander Goudswaard (Beveland Wonen).

*) Is de corporatie waar jij werkt nog geen lid van CorpoNet, maar wil je wel meedoen met de WoCo-ISAC en voldoe je aan de hiervoor genoemde voorwaarden? Informeer dan naar de mogelijkheden via woco-isac@corponet.nl.