CorpoNet bestuurscolumn maart

Aan het woord: Leen Spaans (Woonforte) secretaris

CorpoNet en het museum

Als kind ben ik deels opgegroeid in een museum. Mijn vader werkte in Den Haag in het Museum voor het Onderwijs (nu Museon). Het museum had een heel gevarieerde collectie: opgezette dieren, objecten uit veel landen in de wereld, maar ook objecten op technisch gebied. Ik heb zelfs mijn eerste computer daar gebruikt.  Het museum gaf les, aan de hoogste klassen van de lagere school, op allerlei gebied: van magnetisme, alles over de Eskimo’s, over de natuur, elektriciteit. Heel gevarieerd dus. Maar er was één overeenkomst: het ging om kennisdeling en kennisoverdracht.
Niet verwonderlijk dus dat ik iets meer dan 20 jaar geleden, samen met Hans Nijssen en Henk Korevaar NetwIT (het huidige CorpoNet) startte. Gericht op kennisdeling!

Al 20 jaar delen we kennis. In het begin erg gericht op ICT. De laatste jaren steeds meer over informatievoorziening en de inzet van ICT binnen onze bedrijfsprocessen. Vanuit die kennisdeling zijn dan ook veel mooie producten voortgekomen zoals CORA, VERA en de BIC.
Ik geloof er in dat we de kennisdeling nog verder kunnen uitnutten als sector.  Te vaak nog wordt het beroemde wiel opnieuw uitgevonden. Door meer kennisdeling kunnen  we de corporaties verder helpen op vlak van informatievoorziening en digitalisering. En kennisdeling is soms ook heel simpel: een telefoontje naar een collega corporatie hoe zij iets hebben aangepakt of wat hun ervaringen zijn met een leverancier, consultant of oplossing.
Goede kennisdeling staat en valt wel met een actieve inzet van alle leden. Dus ook van jou!

Ik vind dat we met elkaar trots kunnen zijn op wat we in de afgelopen 20 jaar hebben bereikt. Maar nu is niet de tijd om stil te staan. Laten we gaan voor nog 20 jaar CorpoNet. Zorgen dat CORA en VERA de standaarden in de sector worden. Alle corporaties de BIC gebruiken en kennisdeling een vanzelfsprekendheid maken.

Aan mijn jeugd in het museum heb ik dierbare herinneringen. Maar ook kijk ik met veel plezier, enthousiasme en trots terug op 20 jaar NetwIT/CorpoNet. En trots mogen we zijn. Dat er nog veel kennisdelende jaren volgen!